пʼятниця, 23 березня 2018 р.

Гора Піп-Іван Чорногірський

Гора Піп Іван в травні: хмари, дощі і град 



Початок походу можна починати рахувати з місця, де почалися якісь найменші пригоди. Якщо ж озброїтися таким підходом, то саме цей похід почався з Верховини. Ось, наприклад, на фото дружній пес, який охороняв вхід на автовокзал.



Якийсь дядько продавав на базарі гадюку в банці. Звісно ж, не можна було не поцікавитися, що воно таке. - "Горілка з гадинов! Лікує потенцію і рак на ранніх стадіях. Туристи було купили, випили, навіть гадинов не виймали".



Річка Чорний Черемош, популярне місце для рафтингу.



Підніматися на Попа Івана було вирішено з села Дземброня (інший спосіб - з с. Шибене). Їхали туди автобуси лише двічі на день, та ще й розбитими дорогами. Але з гарними краєвидами. Ще у автобусі хтось віз свиню, яка всю дорогу пищала, хрюкала і агресивно ричала. 





Струмок Дзембрени, який потім впадає у Чорний Черемош.



Нарешті сама Дземброня. Погода одразу дала зрозуміти, що в горах мало що вийде побачити, але ж не скасовувати із-за цього підйом. 



Краєвиди Дземброні.



Усього із с. Дземброня є два маршрути підйому до Попа Івана - через г. Смотрич (більш крутий і коротший) та через г. Вухатий Камінь (менш пологий і довший). Підніматися було вирішено другим, але от попереду видно як раз г. Смотрич, яка повністю у хмарі. 









Вид на колибу на полонині Смотрич. Звідси власне і починається підйом на гору Смотрич.












Корови у хмарі.









Так звані Дзембронські водоспади.



Вид на стежку.



Чим вище піднімаєшся, тим все ближчою і ближчою стає хмара. А, значить, скоро вже нічого не буде видно. 





От вже власне і підходи до Вухатого Каменя. Видимість - метрів 50.























Хоч і травень, але сніг подекуди ще лежав.



От після таких краєвидів стає зрозуміло, чому ці гори назвали Чорногорою.



Людські силуети у тумані, спускаються з обсерваторії.



Перші квіти.








Дуже рідко таке трапляється, але коли хмари розступаються на декілька секунд, є шанс сфотографувати пейзажі внизу.







А ось, власне, і мета подорожі - обсерваторія Білий Слон. Збудували її ще поляки, але коли Червона Армія наступала у 1939, з будівлі вивезли усю цінну техніку включно з оптикою. З тих пір обсерваторії тут ніколи більше і не було, але назва закріпилася. Зараз будівлю, до речі, відновлюють.



У будівлі є частина для рятувальників, а є притулок для туристів на випадок екстрених ситуацій. 



Якщо підсумувати - 6 разів починав і переставав йти дощ, декілька разів був град. Усього прийшлося пройти 21 км, а на підйом і спуск пішло 8 год 15 хв.



Спуститися вже вирішив назад у Дземброню і не ночувати в обсерваторії. Все ж таки там було холодно, а в мокрих речах при холоді спати не найкраща ідея. 


Ранкова Дземброня.





У Дземброні можна купити, до речі, домашній хліб, сир, будз, вурду.



На цьому історія з Попом Іваном не завершилася. Ще двічі були спроби на нього піднятися взимку, із яких тільки друга вдалася. Зате під час першої підніматися вирішили через Смотрича, потрапили в буревій, не дійшли, проте зробили гарні фото.


Також буде цікаво:





Немає коментарів:

Дописати коментар