середу, 12 листопада 2014 р.

Верденська битва

У прикордонному історичному регіоні Франції Лотарингії, який не так вже і давно разом із Ельзасом був предметом суперечки між Парижем і Берліном, є невеличке місто Верден.


Скоріш за все це місто і надалі залишалось би маловідомим, якби не почалась Перша світова війна, яка ще до 1940 р. в самій Франції називалась Великою війною (La Grande Guerre). У 1916 р. з лютого по грудень, майже 10 місяців, тут розігралась одна із самих кривавих битв війни 1914-1918 рр. - "Верденська м'ясорубка". Газові атаки, обстріли тяжкої артилерії, безкінечна кількість гранат, більш ніж 600 тис. вбитих і повністю знищені сусідні села - і все це протягом 300 днів. Те, що колись було лісом, стало випаленою землею.


Сьогодні на місці боїв вже виросли дерева, а земля вкрита травою, але велика кількість воронок все ще нагадують про події сторічної давності.




На початок Першої світової французи встигли вибудувати по периметру східного кордону систему фортифікацій, яка мала б уповільнити просування німців вглиб країни у випадку війни. Під ударами крупнокаліберної артилерії кайзерівської армії французькі форти тримались приблизно 1-2 тижня, але під Верденом битва розтягнулась на 10 місяців. На величезній території під містом можна знайти багато фортифікаційних споруд різного призначення, ось одна із них



Тут скоріш за все колись стояв кулемет




Відносно невеликий за розмірами форт має розгалужену систему підземних комунікацій, а це і як раз сама цікава частина


Одразу після входу потрапляєш у довгу потерну із слабким освітленням


Форт багаторівневий, але нас пустили на жаль лише на два поверхи


Мережа потерн веде у самі різні за функціональністю частини форту


Казарма




Пам'ятний знак та квіти на честь солдат. На білому хресті німецькою написано "Товаришам, що загинули"


У таких вагонетках возили снаряди


А тут зберігали боєприпаси


Сходи на нижній рівень


Провід висить незмінно з 1916 року





і шмат карти


А от ця шахта веде ще глибше, але туди на жаль доступ закритий.



Приміщення колишнього шпиталю


Погано вийшло, але все ж таки - умивальники


Тут стояли генератори


Доволі часто можна зустріти такі скоби, які ведуть то вгору то вниз



WC



Щоб мати можливість вести вогонь по супротивнику були побудовані системи таких от "грибів", деякі із можуть підніматись і опускатись


Піднімається такий "гриб" ручною роботою двох солдат: за 2 хв. на 60 см.








На місці битви побудували музей, піднявшись на вершину вежі якого можна побачити кладовище солдат Антанти. Зліва трошки виділяється білий колір - це кладовище французьких солдат мусульман; у них замість хреста стоять інші знаки, встановлені обличчям на Мекку.




Хай ніколи не буде війни

Дякую за "Лайк" та репост!

Немає коментарів:

Дописати коментар