пʼятниця, 28 листопада 2014 р.

Варна

Старовинне місто-порт, один із промислових центрів Болгарії. А також у нашій програмі танці на вугіллі, восьме чудо світу і цікава болгарська мова.

Варна е град в североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и административен център на едноименните община и област. Той е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие. Населението на града е 348 527 души. Все ясно і зрозуміло, але далі підемо українською)

Візитна картка Варни - Успенський собор, що знаходиться на Площі Кирила та Мефодія. Собор був побудований 1886 р. як пам'ятник звільнення Болгарія від влади Османської імперії. Незалежність держави була закріплена у Сан-Стефанському мирному договорі що закінчив російсько-турецьку війну 1877-78 рр.


На сьогодні Варна - третє за величиною місто Болгарії після Софії та Пловдива і найбільшій порт країни. До речі, Варна була заснована як грецька колонія під назвою Одесос. 






На сьогодні Болгарія є однією із найбідніших країн ЄС, проте, треба сказати, як в країні так і конкретно у Варні багато що робиться.







Типові болгарські будиночки з червоною черепицею. 



Судно із назвою "Byzantion".





Вид на Варну з іншого берега.


Маленька частина міста розташована по іншу сторону Варненської затоки, а з'єднує їх Аспарухів міст, що одночасно ще й відділяє Варненське озеро від Чорного моря. Це найдовша подібна споруда Болгарії - 2 км. 50 м. у довжину і 50 м. у висоту.





Власне Аспарухів міст.








Варна - тихе затишне місто.



А інколи нагадує, що ще і старе. 







Відносно недавно у місті знайшли залишки римських терм - римських бань періоду панування Римської імперії на Балканах.











Всі церкви періоду османського панування в Болгарії - дуже низькі. Справа у тому, що турки не дозволяли будувати болгарам церкви, які були б вище за турка, що сидить на коні. Вихід було знайдено - церкви почали вкопувати в землю так, що хоч вони і залишались відносно маленькими, але людина могла стояти у повний зріст. В той самий час ззовні такі церкви виглядали дуже низькими.

















Болгарський танок - босоніж на вугіллі.



При чому це не стільки танок, як шоу - "дивіться, він босоніж танцює на вугіллі!"



А ще, до речі, у 1606 р. Варну брали наші козаки, про що навіть пісня є.



Особливо слід відмітити жадібних і хитрих болгарських чайок та альбатросів. Хоча вони в принципі усюди такі. 





Варненський стріт-арт.



До речі, в Болгарії можна побачити 8 чудо світу - мінімум раз в житті варто побачити, як людина кажучи "так" качає головою зліва направо, а заперечуючи - показує головою звичне нам "так".



Окрема тема - болгарська мова - схожа на нашу, багато що зрозуміло...але часто трапляються перли




А в усьому іншому - багато що схоже на нас.








Скоріш за все цей "бутон" перекочував в болгарську із англійського "button".



Добре дошли!


Натисни бутон "Наслаждавам"!

Немає коментарів:

Дописати коментар