понеділок, 1 грудня 2014 р.

Зальцбург

Батьківщина Моцарта, місто монахів, будинки у пастельних кольорах і красиві пейзажі, або чому жителі Зальцбургу проводять свої відпустки не виїжджаючи за місто.
На кордоні з Німеччиною, у підніжжя Альп, розташоване австрійське місто Зальцбург, що дослівно перекладається як "Сольовий замок" (Salz - сіль). З сіллю тут тим чи іншим боком пов'язане все. Місто - Зальцбург, замок у місті - Хоензальцбург, ріка у місті - Зальцах. До того ж багато будинків просто білого кольору. І справа не у тому, що мешканці міста їдять багато солі, а в тому, що самим першим промислом жителів цих місць був її видобуток.

Білі тут навіть скульптури, як пам'ятник Імператриці Австрійської імперії - Єлизаветі Баварській, дружині Франца Йосифа І, що загинула від кулі італійського анархіста у Женеві. На її честь у Львові був збудований Костел Св. Єлизавети (сьогодні - Церква Св. Ольги і Єлизавети).


Вся історична частина міста виконана у пастельних кольорах, а більшість будівель збудовано у стилі бароко. 






Цікаво вписуються у сучасну Австрію старі як світ світлофори.






Церква Св. Трійці


Із-за своєї вражаючої архітектури Зальцбург інколи називають Північною Флоренцією.


На горі Фестунгберг знаходиться замок Хоензальцбург, що був оплотом католицизму під час Тридцятирічної війни. Площа замку - 30 тис. м. кв. - він міг би зайняти половину Парку Шевченка в центрі Києва, але так з виду і не скажеш...







Власне ріка Зальцах і вид на підніжжя Альп.


А це вже стара частина міста, розташована на лівому березі р. Зальцах. 




Зверху на горі - монастир Капуцинів. Горі, на якій стоїть монастир, давали ім'я без особливої фантазії, тому вона так і називається - гора Капуцинів.



І звичайно же, Зальцбург - рідне місто Моцарта, який у три роки вивчив тут свою першу ноту "соль".



А взагалі, про те, що Зальцбург - батьківщина Моцарта, забути тяжко. Концентрація на 1 кв. км. магазинчиків, що продають відомі цукерки "Моцарт кугельн" тут перевищує усі можливі норми. Вони усюди і постійно. Цукерки "Моцарт", брелок з Моцартом, кружка для пива з Моцартом, пакети з Моцартом, Моцарт на пляшках, Моцарт на футболках. От так жив собі композитор і навіть не здогадувався, що колись його обличчя будуть наклеювати на запальнички працівники у В'єтнамі.




В центрі багато красивих вузеньких вулиць, по яким приємно прогулятись, особливо коли місто вже прикрасили до Різдвяних свят.




Цей хитрий пристрій - барометр, термометр і ще пару "..метрів" в одному. Судячи з вигляду стоїть він там вже довго. 



І ось нарешті щось пов'язане з Моцартом і не пов'язане з комерцією. Власне те, що чекали люди, які пройшли повз сотню магазинів із цукерками "Моцарт".


Очевидно австріяки ображаються, коли хтось питає, чи можна побачити кенгуру прям з вікна їхнього будинку.


Кафедральний собор Св. Руперта і Вергілія, де свого часу також був хрещений Моцарт. 



При вході, згідно з довідковою інформацією з брошури, мають стояти св. Вергілій і св. Руперт, перший із зменшеною копією собору, другий - із бочкою з сіллю. Можливо ми кудись не туди дивились, але крім Петра з ключами і Павла з мечем так нікого і не знайшли. 


А брошуру дав нам місцевий араб, що працює на вході в собор. Почувши, що ми з України - протягнув безкоштовну брошуру російською мовою.


До замку можна дійти пішки. А для лінивих туристів є фунікулер, там справа. Проте коштує він під 10 євро. Тому було вирішено, що воно того не варто, навіть якби це був "Фунікулер Моцарта".




Маленька капличка на кладовищі поруч із катакомбами. Зальцбург - місто монастирів, і тому крім вже згаданого Капуцинського, тут ще є катакомби, в яких жили місцеві монахи. 





Трошки незвично, що немає традиційних для регіону червоних черепичних дахів.








Коллегієнкірхе зсередини. Колишня університетська церква. Зараз музей.


І Коллегієнкірхе ззовні.


Одна із затишних вулиць міста. Зліва, до речі, знову магазин цукерок "Моцарт".



Вид на р. Зальцбах і Капуцинський монастир.



Парк Мірабель. Попереду видно будівлю Палацу Мірабель, в якому влаштовано резиденцію бургомістра Зальцбурга.



До речі, саме у маленькому селищі під Зальцбургом була написана усім відома різдвяна пісня "Тиха ніч, свята ніч"(Stille Nacht, heilige Nacht).


І продовжуючи тему пісень...саме в Австрії, а точніше у Відні, а не у Німеччині, була написана пісня "Ах майн лібер Августін".



"Лайк" та репост вітаються!

Немає коментарів:

Дописати коментар