середа, 12 листопада 2014 р.

Підземне обличчя старого Києва

Як і будь-яке поважне місто, Київ має не лише що показати, але і що приховати. Мова піде про його підземну частину, про існування якої не так багато хто знає.



 Дослідженням підземних об'єктів займаються дігери - люди, які шукають трошки адреналіну, покинуті підземні споруди і спосіб провести вільний час, а деякі також і намагаються зробити класні фотографії.

Об'єктів для діга у Києві багато - це дренажно-штольневі системи на схилах Дніпра, які відводять воду зі зсувонебезпечних місцин, підземні річки, загнані в цегляні або бетонні колектори, бомбосховища, ДОТи і багато чого іншого...аж до "Об'єкту №1", або ж так званого "сталінського метро", або по-простому - тунелі під Дніпром, але це вже інша історія.

Що таке ДШС? Дренажно-штольнева система - це підземні споруди найчастіше прокладені у формі трапеції на схилах гір, де є небезпека зсувів. По ним відходить вода і не дає таким чином вимиватися ґрунту, що у свою чергу могло б призвести до того, що будівлі нагорі просто з'їхали б вниз, у випадку Києва - у Дніпро.





Часто в ДШС можна зустріти законних власників цих місць - кажанів, або як ще дає вікіпедія - миш-пергач :) 



Тунелі в більшості випадків прокладені у формі трапеції...


...але є деякі винятки. Так наприклад старі частини ДШС прокладені у формі арки


Повністю виділяється із з-поміж всіх інших так звана ДШС Нікольська. Взагалі у кожної ДШС є свій номер, як наприклад ДШС-28, ДШС-28bis, але дігери не мають нестачу фантазії і називають різні системи своїми (проте уніфікованими) у дігерському середовищі іменами. Так наприклад існують ДШС Собачої смерті або ж ДШС Жаху.

Але повернемось до ДШС Нікольскої


Це одна із найстарших і найкрасивіших ДШС







Є в Києві і багато підземних річок, що раніше протікали на поверхні, але пізніше були загнані у колектори під землю найчастіше з метою забудови території. Трошки інша історія з Хрещатиком - по центру якого протікала річка. Під час злив кількість води настільки збільшувалась, що по вулиці неможливо було переміщатись і навіть топились коні. Тому було прийнято рішення загнати річку у підземний цегляний колектор.





Взагалі це лише маленька частина того, що підземний Київ може показати...під містом зберігається ще багато таємниць, які чекають свого часу


Також буде цікаво:




Немає коментарів:

Дописати коментар