понеділок, 25 червня 2018 р.

Острів Джарилгач

Прозора вода, маяк Ейфеля і смачні креветки

Острів Джарилгач, на хвилиночку, це найбільший острів Чорного моря. Хоч на мапі він і може здаватися косою, але від материка його таки відокремлюють протоки. Інша ситуація склалася з Тендерівською косою - вона так само як і Джарилгач відокремлена водою від материкової України і фактично є островом, але чомусь її називають саме "косою". 





Проте на відміну від Тендерівської коси дістатися на Джарилгач досить легко. Зі Скадовська на острів можна доїхати або приватним катером, або теплоходом. Другий варіант буде дешевшим, але займе більше часу і працює теплохід лише у певні місяці (в кінці є детальна інформація про катери з телефонами).



Через 1 год 20 хв подорожі ви вже на острові, але ще на підходах до нього можна розгледіти головну місцеву цікавинку - два маяки, старий і новий. 


Старий маяк було збудовано у 1902 році. Що цікаво, спроектував його один із учнів Ейфеля - того самого батька Ейфелевої вежі. Внизу біля вежі стоять як залишки будівель, так і все ще цілі будівлі.

Ну а саме головне - біля маяка є джерело прісної води (і це всього у 2 метрах від моря).



Декілька метрів у бік - новий маяк. Вночі світить червоним світлом. 
  



На острові є будиночки, проте чи вони приватні, чи ні, ми так і не з'ясували. Самим популярним способом зупинитися на Джарилгачі все одно залишається намет. Поставити його тут є де, місця вистачає. Як і тіні.





Зовсім поруч з нами стояли фанерні будиночки.



Певну частину літа пароход возить людей зі Скадовська на острів - зранку виїжджає, а ввечері о 16:00 відвозить назад. Тому до четвертої вечора на пляжі людей чимало (як для острова), а після 16:00 берег стає пустим і залишається у повному розпорядженні мандрівників з наметами. І чайок.



Вода тут на стільки чиста, що море перестає здаватися "Чорним". Місцеві риболови 10-13 років запливають на матрасі на глибину 2,5-3 метра і ловлять крабів, рапанів... Загалом все, що ловиться. Крабам потім, як нам розказали, влаштовують перегони, а після цього відпускають. 



Крім птахів тут ще є лані, лисиці, кабани, олені та інші. Більш неприємними сусідами є гадюки і павуки каракурти. Якщо такі вкусять - одразу ж варто евакуюватися на материк, у Скадовськ. Самі ми їх не бачили, проте зранку на піску були чіткі сліди від змій. 










Трошки нам не пощастило. Як раз в день нашого прибуття до Джарилгача прибило багато медуз. Одна із них навіть зловила краба.





Захід на Джарилгачі. Сонце пробивається крізь листя обліпих, світло підфарбовує пісок у помаранчевий ... і вилітає велика купа злих комарів. Так що якийсь відповідний спрей точно не завадить.











Зоряне небо на острові. На задньому фоні маяк підсвічує червоним кольором морякам шлях, а наші сусіди з фанерних будиночків ловлять креветку і за допомогою ліхтариків оглядають свою здобич.



Наступний день на острові був хмарним, але схід сонця гарно підсвічував небо і вийшло декілька непоганих фото.



Маяки.





Намети ми поставили справа від маяків. А берег зліва від них - майже суцільні водорості і відповідний запах. А різниця то всього 15 метрів.









Причал, на який прибуває теплохід. А поки тут пришвартувався катер прикордонників. 



Самотня яхта у Джарилгацькій затоці.   





Крім власне маяків, сходити можна ще на кінець острова. На сході сонця краєвиди тут будуть саме такі.

















Деякі медузи не лише плавали у воді, але у групкою лежали на узбережжі. 



Ще тут можна знайти от такі кульки невідомого походження. 








Ще одна цікавинка острова - дельфіни. Їх тут можна побачити не лише у 50 метрах (а то і ближче) від берега, але й прямо у метрі від себе, якщо йти катером назад у Скадовськ.








Будівлі біля маяка і море.



Ще одним яскравим моментом програми стали креветки. Наші сусіди з фанерних будиночків запропонували піти наловити собі їжу. Дали нам сачок, показали як ловити креветок біля пірсу і після полювання вздовж бетонних споруд причалу у воді повній медуз десь за 15 хв ми забезпечили собі креветний сніданок. І це до того, що на ранок планувалася вівсянка!












Захід сонця на острові і намет у заростях. 



Місцева флора. 





Як бачите, зв'язок на острові є. Щоправда, не найкращий. Але писати текст у Google Documents лежачи у наметі з натяжкою вийшло.











Дорога назад.


Як дістатися острова?

З Херсона маршруткою спочатку треба доїхати до Скадовська. 
1 год 20 хв - якщо пощастить.
2 год 15 хв - якщо дуже не пощастить.
Маршрутки зупиняються прямо біля залізничного вокзалу.

Виїхати зі Скадовська можна або заздалегідь забронювавши місце у маршрутці, або купивши білет на новому автовокзалі (Скадовськ, вул. Пасічника 19а).

Телефони маршруток:


Зі Скадовська на острів і назад можна дістатися або катером, або теплоходом. Катер буде дорожче, але він більш гнучкий щодо графіку. Теплохід курсує лише у певний період літа. 

Теплохід відправляється з причалу на пляжі (на скріншоті кораблик зліва), катери - переважно з причалу біля порту (на скріншоті кораблик справа).


Теплохід (йде на острів близько 80 хв):




Катери (йдуть на острів близько 30-40 хв):


А також катери за номерами:
  • Лідія 0508883903
  • Роман 0997180435
  • Лариса 0956028490 


Також буде цікаво:




Немає коментарів:

Дописати коментар