суботу, 21 вересня 2019 р.

Ісландія для мандрівника: лайфхаки та поради


ПЛАНУВАННЯ


Якщо хочете зробити подорож не такою дорогою, як це буде у інших (не здешевити її, а просто зробити не такою дорогою), то
  1. все плануйте
  2. купуйте все заздалегідь
Ми летіли в Ісландію у серпні, але вже у лютому купили квитки на літак (12 640 грн на людину у обидва боки), оплатили оренду машини, забронювали будиночок на останній день і оплатили китовий тур. В ідеалі купувати це все ще раніше. Але 6 місяців це той мінімальний період, коли вам бажано вже все собі забронювати.

ГРОШІ

В Ісландії крони - ISK. На момент серпня 2019 року:
  • 1 UAH = 5 ISK
  • 1 USD = 125 ISK. 

Всюди, де ми були, приймають безготівковий розрахунок.
Паперові гроші ми взагалі не бачили.
Бачили лише монетки. І то, лише коли треба було кидати у автомат у кемпінгу, щоб прийняти душ.

ПОГОДА


Погоду дуже зручно дивитися тут на мапі en.vedur.is 

Плюси літнього сезону в Ісландії:
  • Довгі літні дні і Північне сонце (найдовший день - 20 червня)
  • Більш стабільна погода і зелень навколо
  • Багато тварин і птахів - вівці, поні, пафіни та інші
  • Кращий час для спостережень за китами і косатками
  • Більший комфорт, якщо ви подорожуєте з наметом
  • Літні музичні фестивалі, безліч турів, походи
  • Дороги в регіоні Хайленд відкриті (доступ до Landmannalaugar і Þórsmörk, а також походи по маршруту Laugavegurinn, Fimmvörðuháls)
Мінуси літнього сезону в Ісландії:
  • Піковий туристичний сезон / більше людей на всіх головних пам'ятках
  • Більш високі ціни на все
  • Труднощі при пошуку житла
  • Світло цілодобово - деякі люди не можуть заснути при світлі
  • Не дуже «літня» погода, в порівнянні з класичним літом. Схоже на вересень - жовтень.

Тут можна детальніше дізнатися, чи застанете ви білі ночі і як довго вони будуть тривати.

ПІВНІЧНЕ СЯЙВО


Тут розписані умови, за яких виникає північне сяйво. Зазвичай раніше другої половини серпня воно не з’являється.
Тут дається прогноз північного сяйва на мапі.

РЕЧІ В ІСЛАНДІЮ


Загальне правило: вибираємо теплий, вітро- і водостійки одяг, тепле і зручне взуття для тривалих піших прогулянок. Шапка обов'язкова навіть влітку. Беріть з собою купальники і плавки, щоб скупатися в гарячих джерелах. І також сонцезахисні окуляри.

Тут ділюся повним списком речей для подорожі у серпні на 10 днів. Включно з аптечкою. Її дуже раджу брати.

ЇЖА


  • В Ісландії можна пити воду з-під крану, вона безпечна. 
  • Вся гаряча вода (та й холодна часом) пахне сіркою.
  • Щоб економити на продуктах радять купувати традиційний ісландський йогурт Skyr. Він недорогий, але не так щоб і смачний, якщо чесно.
  • В Ісландії майже в кожному супермаркеті є мариноване м'ясо, найчастіше це баранина, і одноразові грилі
  • Їжу часто беруть з собою з дому (мюслі, крупи, які потім варять на пальнику)


МАГАЗИНИ


Найдешевші магазини у Ісландії це супермаркети Kronan та Bonus (на емблемі зображена рожева свиня, на вигляд нетвереза). Ціни там все одно дорожчі за наші українські (хліб - 100 грн), але інколи щось буває і дешевше. Наприклад, газові балони найдешевше купувати саме у цих супермаркетах. Один балон на 450 мл коштує десь 100-150 грн - за такою ціною його навіть у Києві не купиш.

Найдорожчий супермаркет − «10/11», зате він єдиний працює цілодобово. Решта закриваються або о 17:00, або о 19:00.

Найчастіше ми зустрічали магазин Bonus, його є чимало. Краще візьміть з собою на телефоні застосунок MAPS.ME та відмітьте всі місця заздалегідь.

Якщо треба купити алкоголь, то він продається лише у державних магазинах Vinbudin. Вони є по всій країні, хоч їх не так і багато. 

Особливість Вінбудінів, та і в принципі усіх магазинів в Ісландії - години роботи. Всюди по-різному, але не дивуйтеся, якщо хтось працюватиме з 13:00 по 16:00.

До речі, алкоголь можна купити і на заправках і у супермаркетах, але там максимум, що є, це пиво до 2,5 градусів. Якщо треба щось міцніше - вам у Вінбудін. 

Тут є мапа супермаркетів в Ісландії
Тут мапа магазинів Вінбудін

ЖИТЛО


  • Готелі в середньому $100 за ніч 
  • Гестхауси в середньому $50 за ніч 
  • Кемпінги в середньому $15 за ніч
Майже всюди з собою треба брати свої спальні мішки. Всі хостели та гестхауси треба бронювати дуже заздалегідь. 

Шукати житло в Ісландії можна
  • тут
  • тут включно з фермами і кемпінгами 
  • тут мапа хостелів

Найдешевше житло, звісно, кемпінги. Про них далі детальніше.



КЕМПІНГИ



Кемпінгів в Ісландії набагато більше, ніж ви знайдете на будь-якій мапі (деякі мапи з посиланнями даю нижче). Взагалі вони є ледь не у кожному маленькому поселенні, а інколи навіть у якісь глухомані. Тому раджу користуватися застосунком MAPS.ME на телефоні для їх пошуку. Там більше інформації.

Середньостатистичний кемпінг це огороджена територія з травою, на якій ти паркуєш машину і ставиш намет. У всіх кемпінгах є:
  • туалет
  • холодна вода
  • місце для приготування їжі
  • лавки
  • і, звісно, адміністрація, якій платиш за перебування

У гарних кемпінгах ще є:
  • гаряча вода
  • душ
  • пральна машина
  • місце для сушки речей
  • вай-фай
  • гарний вид на щось
Коштують кемпінги від 10 до 20 дол. за людину (1000 ISK - 2000 ISK). Досить часто окремо ще треба платити за користування душем (щось на кшталт 300 крон за 5 хв гарячої води), за користування пральною машиною і сушаркою. Хоча в деяких кемпінгах душ безкоштовний. 

У всіх кемпінгах є парковка, де можна поставити машину і це входить у вартість.

Коли заплатили у адміністрації за кемпінг, вам видадуть наклейку, яку треба приліпити до намету. На ній написано, скільки тут людей і скільки днів ночують. Адміністрація ходить і перевіряє, чи наклейка є і що на ній написано. Інколи ще видають другий папірець, який треба покласти під скло автомобіля. З тією ж метою.

У деяких кемпінгах є електроплити, проте це більше виняток. Зазвичай ви просто маєте приміщення, у якому є розетки (у кращому випадку) та столи. Там же ви готуєте на пальнику свою їжу.

У кемпінгах досить часто залишають свою їжу - крупи, приправи, соуси і т.д. Але сильно на це не розраховуйте і краще все беріть з собою з України чи купуйте у супермаркетах.

Лише у деяких кемпінгах є електрика і розетки. Тому дуже раджу брати павербанк і дуже розумно використовувати всю електроніку.

Як щось заряджати? Ми просто залишали на ніч в туалеті павербанк чи телефон. Трошки переживали, але жодного разу нічого не пропадало. 

Зазвичай о 7-8 (і тим паче 9) ранку всі душі і умивальники зайняті людьми. Тому враховуйте цю особливість, якщо ночуєте у дуже людному кемпінгу.

Багаття у кемпінгах розводити не можна. Але використовувати портативний гриль - без проблем. Його багато де продають.

Nota bene: навіть влітку в Ісландії дуже холодно в наметах. Особливо на Півночі. Тому без варіантів - ви бере лише зимовий спальник, термобілизну і теплий одяг, який не випускає тепло.

Мапа кемпінгів №3 (дуже непогана)
Мапа кемпінгів №4 - мало інфи, але багато фоток
Правила для розташування наметів

P.S.: Окрім як у кемпінгах, помитися можна ще у термальних джерелах. Таких в Ісландії дуже багато. Виглядає це зазвичай як пустир, посеред нього невелика дірка у землі (чи навіть басейн), а там тепла вода під 40 чи 80 градусів. Тому митися можна і там, але без мила і шампунів, звісно.


ДОРОГИ


Подорожуючи машиною ви будете в основному притримуватися кільцевої дороги, вона ж дорога №1.


Це гарна дорога з однією смугою у кожен бік. Дороги на дві або три смуги в Ісландії велика рідкість і зустрічаються лише у районі столиці.

Інші дороги - як пощастить. Багато з них будуть асфальтовані, але чимало і ґрунтові. При чому інколи на одну смугу без можливості роз'їхатися. Є дуже погані ґрунтові дороги, які прочистив грейдер - після його гусениць залишилася "ребриста" поверхня, по якій їхати дуже незручно. 

Де б ви не були і куди б не їхали - раджу користуватися оффлайн мапами на телефоні MAPS.ME. Нас вони в Ісландії жодного разу не підводили.

Не зайвим буде перевіряти статус доріг та дивитися вебкамери - http://www.road.is/ . Хоча у нас такої потреби на практиці не було.

Всі дороги безкоштовні. Єдине що, є декілька платних ділянок. Одна з них - тунель біля міста Акурейрі. Комп'ютери автоматично фіксують всі машини, які у нього заїжджають. І ви повинні оплатити проїзд або до того, як проїдетеся дорогою, або впродовж 2-3 годин після. Інакше будете платити штраф. Альтернатива - поїхати об'їздними дорогами. 

На деяких дорогах стоять знаки "Лише для повнопривідних машин". Це так звані F-дороги. Наприклад, F-238. Повірте, у більшості випадків ця дорога дійсно лише для повнопривідних машин. Тому не ризикуйте.

МАШИНА


У нас не було досвіду подорожі Ісландією автобусом, літаком чи автостопом, тому пишу лише про подорож машиною. 

Яку машину брати? Залежить від того, які місця ви хочете відвідати. Якщо ви рухаєтеся лише кільцевою дорогою, то там вистачить звичайної передньопривідної машини. Це ж буде і найдешевшим варіантом. Якщо плануєте заїжджати глибше у острів (або до окремих язиків льодовиків, окремих водоспадів тощо) - краще брати 4*4 машину.

Оренда позашляховика на 10 днів обійшлася нам у 37 350 грн. Це включно з повною страховкою. Виходить 930 грн (35 дол.) в день на одного. Бронювали ми машину типу Suzuki Grand Vitara з механічною коробкою, але, так як таких вже не було, нам дали Jeep Renegade. Також з механічною коробкою передач.

Ми орнедували машину тут - https://greenmotion.com/ . Їх плюс у тому, що з аеропорту в офіс компанії та назад у аеропорт з офісу вони вас завозять безкоштовно. Інші компанії, принаймні деякі, ніби теж. Чи всі - невідомо. 

Ще 7 513 грн ми заплатили за всі 10 днів за дизель. Або 1 878 грн з одного.
Загалом проїхали десь 2850 км. 
Витрата пального вийшла десь 6 л на 100 км. 
А кожні 100 км коштували нам на всіх лише по бензину 264 грн. 
Кожні 100 км з урахуванням оренди машини, страховки та бензину коштували нам на всіх 1 575 грн.

Машину краще беріть дизельну, дешевше буде пальне. 

На заправках можна безкоштовно помити машину чи почистити пилосмоком салон. 

Тут ельф розповідає правила дорожнього руху в Ісландії. Вони прості:
  • у місті можна їхати максимум 50 км/год (якщо немає іншого обмеження!)
  • за містом - 90 км/год (якщо немає іншого обмеження!)
  • на неасфальтованій дорозі - 80 км/год (якщо немає іншого обмеження!)

По країні стоять камери, а штрафи можуть сягати 200-800 дол. Якщо чесно, ви не завжди зможете дозволити собі їхати швидше за 90 км/год. Дороги часто круті, інколи видимість нульова із-за гір чи пагорбів, або із-за туману.

Інформація про стан доріг та веб-камери тут.

Паркінг майже всюди безкоштовний. Інколи біля деяких локацій треба платити, при чому чимало - десь 100-150 грн. 

Якщо таки подорожуєте машиною, раджу не брати більше 200-250 км в день. А от 150-200 км це як раз верхня межа комфортного відпочинку. Хоча ми інколи проїжджали по 350 км в день і, звісно, могли ще більше.

Коли подорожуєте машиною:
  • Якщо є можливість заправитися - заправляйтеся
  • Запасіться їжею і напоями, перш ніж ви поїдете за місто. Про Bonus, Kronan та Вінбудін вже писав вище
  • Візьміть гарний плейліст на флешці
  • Остерігайтеся овець уздовж доріг. Овець більше ніж людей і вони можуть перегородити дорогу

СТРАХОВКА ДЛЯ МАШИНИ


Ми брали повну. Вона передбачає деякі "некорисні" страхові випадки (ймовірність, що машина буде пошкоджена попелом від виверження вулкану була мізерна), але пропонувала 0 ісландських крон страхового депозиту, була дешевшою, ніж обирати всі страхові випадки по окремості та дала відчуття впевненості. Останній пункт напевно найбільш важливий.

Із того, за що ми могли б заплатити, якби не було страховки, це точно захист від гравію. Нам декілька разів у лобове скло прилетів гравій і залишив маленькі тріщінки. До того ж, можливо, із-за повної страховки машину у нас перевіряли менш ретельно. 

Є три випадки, які не покриє жодна страховка:
  • ви залізли на дах машини і прогнули його
  • вітром вам вирвало двері 
  • ви затопили двигун, бо переїжджали машиною річки
Що тут сказати:
  • не залазьте на дах, гарні фото можна зробити і без цього
  • притримуйте двері, якщо є підозра, що ззовні сильний вітер. Взагалі завжди притримуйте двері
  • не переїжджайте річки, якщо тільки не орендували спеціальну для цього машину (ви їх побачите, це такі "монстер кар" з височенним кліренсом)

ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ

  • Чекайте зміни погоди. Погода в Ісландії змінює весь час. Іноді і кожну хвилину. Якщо ви відправляєтеся подивитися водоспад при хорошій сонячно погоді - це не означає, що ви не будете повертатися при ураганному вітрі і зливі.
  • Купальник. Не забудьте завжди (або майже завжди) брати з собою свої купальники. Ви ніколи не знаєте, коли ви зіткнетеся з ще одним гарячим джерелом або відкритим басейном.
  • Тут список усіх джерел і басейнів Ісландії
  • Вам не потрібна готівка. Дуже рідко, але можна зустріти місця, де не приймають кредитні картки.
  • Переконайтеся, що у вас достатньо з собою карт пам'яті для фото і відео камери
  • Якщо весь час збираєтеся жити в наметах, то в останній день краще орендуйте житло. Виспитеся як люди, приймете душ без необхідності закидувати монетки і рахувати хвилини, а саме головне - будете спати у теплі.
  • Купіть собі тревел сім-карту. Щоб був інтернет. Безкоштовний вай-фай зустрічається рідко. Та і на його пошуки не хочеться витрачати час і зусилля. Хоча на заправках він є. 
  • Візьміть з собою якусь медовуху, чисто для зігріву.
  • У кожному регіоні є туристичні інфо-центри, де можна взяти мапу регіону з пам'ятками, запитати працівників про подробиці: години роботи, сезон для деяких природних явищ тощо.
  • Перш ніж залізти у якесь природне геотермальне джерело необхідно помитися без одягу. Хоча є низка джерел, де душу поруч немає і тому там можна без цього.

ЩО ОБОВ'ЯЗКОВО ЗРОБИТИ В ІСЛАНДІЇ


  • Піти на китовий тур. Їх багато де пропонують, але столицею цього виду відпочинку вважається місто на Півночі Ісландії - Хусавік. Такий тур зі знижкою коштував нам 2 150 грн з людини. Триває він 3 години, вас одягають у теплі комбінезони і везуть у океан. Дорогою у порт наливають гарячий шоколад і дають булочку. Раджу брати ранні тури, не під вечір. Буде більш світло і ви більше побачите.
  • Побачити пафінів (тупіків). Це красиві пташки, які, на відміну від наглих чайок, літають не будь-де. Є декілька місць, де їх можна знайти. Переважно це стрімчаки океану. Один із них, до речі, є біля Хусавіка.
  • Побачити морських котиків. Вони є у льодовиковій лагуні Йокульсарлон та ще у деяких інших місцях.
  • Ще окремо зазначу овець та коней, але ви їх і так гарантовано побачите.
  • Побачити айсберги та льодовики.
  • Піти у гори. Мапа хайкінгу є тут.
  • Піти у гори Ландманналаугар. Ці гори виділяю у окрему категорію, бо вони просто казкові. Але, щоправда, туди доїхати можна лише на повноприводній машині. 
  • Побачити кратери, лавові поля, вулкани.
  • Побачити річки, озера, гейзер та каньйони.
  • Побачити чорні пляжі, фйорди та океан.
  • Побачити райони геотермальної активності.
  • Поплавати у теплому природному джерелі.
  • Побачити красиві маленькі міста та поодинокі хатки.
  • Побачити водоспади.


2 коментарі:

  1. How to deposit and withdraw money at the casino - TricktoAction
    The 스포츠 토토 넷마블 minimum deposit is 카카오 스포츠 $5 and the 체크 토토 넷마블 minimum amount is $10. The bonus is 안전 놀이터 $10 and the minimum amount is $10. The bonus amount is $10. The bonus amount is $10. How to withdraw money 먹튀 검증 from casino online.

    ВідповістиВидалити