середу, 28 січня 2015 р.

Мальтійський орден


Найменша держава світу, що спільного між католицьким монаським орденом і російським імператором та звідки у монахів військово-повітряні сили



Суверенний військовий орден Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, лицарів Родосу і Мальти (або скорочено Мальтійський орден) є одночасно і католицький монаським орденом, заснованим у Єрусалимі 1048 р., і державоподібним утворенням ("незалежним князівством"). 

Традиційним символом Мальтійського ордену є мальтійський хрест - восьмикутний хрест сріблястого кольору, що симолізує вісім лицарських чеснот. Символ було взято з герба італійського міста Амальфі, вихідці з якого заснували у Єрусалимі шпиталь Св. Іоанна, а пізніше створили на його базі орден Госпітальєрів.

Емблема медицинської та гуманітарної діяльності Мальтійського ордену

Проте офіційний герб Ордену виглядає інкаше: червоний щит із срібним хрестом, позаду якого срібний мальтійський хрест. Щит оточений ланцюгом Великого магістра (глава Ордену). А чорна прикрашена золотом горностаєва мантія увінчана короною.

Герб Мальтійського ордену

Якщо не особливо вдивлятись, прапор Ордену можна переплутати з данським

Прапор Мальтійського ордену

Першопочатково Орден засновувася як братство монахів імені Св. Іоанна Хрестителя. Його засновники, купці із італійського міста Амальфа, надавали притулок паломникам до Святої Землі. Звідси і їхній лозунг - "Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum" (захист віри і служіння обездоленим). А у 1113 р. Папа Паскаль ІІ офіційно визнав мальтійців монаським орденом.

Проте незабаром, внаслідок захоплення Святої Землі мусульманами, мальтійці були змушені перебратися на о.Родос. Звідти Орден був витіснений Османською імперією і переїхав на Мальту. Коли ж у 1798 р. Мальта була захоплена Наполеоном, Орден на запрошення російського імператора Павла І переїхав в Санкт-Петербург. 

Про позитивне враження Павла І від мальтійців свідчить і тодішній герб Російської імперії, і один із найвідоміших портретів російського імператора.

Мальтійський хрест на гербі Російської імперії

Мальтійський хрест на одязі імператора


У 1834 Орден заснував свою штаб-квартиру у Римі


А у 1998 р. між Мальтійським орденом і урядом Мальти була укладена угода, згідно з якою Орден арендує фортецю Сан-Анджело на 99 років.

Фортеця Сан-Анджело, м.Біргу, Мальта

На сьогоднішній день у Римі Ордену на правах екстериторіальності (будівля знаходиться на італійській території, але діють закони Ордену) належать дві споруди - Магістральний палац та Магістральна вілла. 

Магістральна вілла розташована на пагорбі Авентин і у ній знаходиться Великий Пріорат Риму - об'єднання членів Ордену, а також Посольство Ордену в Італії.

Ось так виглядає вхід до вілли

Магістральна вілла Мальтійського ордену

До себе на територію мальтійці пускають лише заслужених членів Ордену та поважних гостей. Але є все ж таки  один спосіб заглянути на територію князівства - у замкову шпарину.


Якщо заглянути у неї - можна побачити одразу три держави - Мальтійський орден, Ватикан та Італію. Ця шпарина ніколи не використовувалась для ключів - її спеціально зробили за задумом архітектора Джованні Піранезі, щоб можна було побачити унікальний вид на три країни.


Вілла, що знаходиться на площі Кавалері ді Мальта, побудована на місці колишнього бенедектинського монастиря ХХ ст., який пізніше належав тамплієрам, потім госпітальєрам, а тепер мальтійцям.

Символіка Ордену на віллі дель Пріорато ді Мальта

Символіка Ордену

А поруч ходять багато монахів. До речі, жовта стіна справа належить Посольству Єгипта. 

Монахи-мальтійці


Хтось виклав у мережу фото вілли за парканом

Вілла дель Пріорато ді Мальта

На території вілли є "джардіно сегрето" - таємний сад, та церква Санта-Марія-дель-Пріорат.

Вілла дель Пріорато ді Мальта

Вілла дель Пріорато ді Мальта

До речі, Google maps показує, що на території вілли у членів Ордену є навіть басейн. Хто знає, можливо саме тому вони і не пускають до себе туристів.


Інша будівля, Магістральний палац (Палаццо Мальта), що знаходиться у центрі Рима, являється одночасно і резиденцією Магістра Ордену і залом засідання Уряду.

Вивіска на дверях Магістрального палацу

А ось і самі двері. Якщо зайдете у цю арку - по суті перетнете кордон Італії і Мальтійського ордену.

Ворота Палаццо Мальта

Сам палац дуже невеликий, тому, якщо відкинути дискусії про статус Мальтійського ордену і визнати його таки незалежною державою, Орден можна вважати найменшою країною світу.

До речі, викладений на бруківці Мальтійський хрест можна побачити навіть в Google maps: просто задайте адресу "Via dei Condotti, 68 00187 Roma", виберіть режим перегляду "Земля" і хрест знайдеться швидко.

Внутрішній двір Магістрального палацу

Дипломатичні номера Посольства Мальтійського ордену в Італії.

Крім дипломатичних номерів, мальтійці мають також свої власні, внутрішні номера: Sovrano Militare Ordine di Malta (SMOM). І, до речі, власну валюту - мальтійський скудо. Але дістати її у Римі виявилось проблемою.



Символіка тут усюди






Цікава історія вийшла з Військово-повітряними силами Мальтійського ордену. Після Другої світової війни Італії було заборонено мати власні бомабрдувальники. Тоді італійський уряд вирішив схитрити - декілька літаків SM-82, які в разі необхідності можна було б швидко перетворити на бойові, були передані Мальтійському ордену. При цьому, де-юре літаки знаходились у власності Ордену, але фактично використовувались Італією, яка "орендувала" їх у мальтійців.

ВПС Мальтійського ордену

Пізніше, коли умови для Італії було пом'якшено, Орден повернув літаки. А один із них залишили із мальтійською символікою і виставили у музеї.

1 коментар: