вівторок, 20 січня 2015 р.

Рим: Трастевере


Лабіринти вузеньких вуличок, затишні квартали та друге не менш вражаюче обличчя Рима




Рим розбитий на декілька районів - кожний по-своєму унікальний і кожний варто відвідати. Але якщо ви втомились від натовпів людей біля Собору Св. Петра, Пантеону або Колізею - саме час прогулятись кварталом Трастевере. Тут менше пам'яток культури і немає резиденції Папи Римського, але є затишок, чудова атмосфера і гарантована купа позитивних вражень.


Травестере, що перекладі з латини означає "за Тибром", розташований на правому березі ріки Тибр на Південь від Ватикану. Першопочатково, у 8-6 ст. до н.е. тут оселялись етруски. Значно пізніше тут почали з'являтись євреї та сирійці. У другій половині 20 ст. жителі Риму почали все більше цікавитись цим 14-им районом свого міста, а згодом його полюбили і туристи

 
До вподоби цей район і місцевим альбатросам, які вже наловчились красти їжу у числених кафе і ресторанах району Трастевере.

Ось цей, наприклад, десь знайшов червоного рака і намагався як найшвидше втікти.


Трастевере - це в першу чергу затишок. Будинки обплетені диким виноградом, а красиві мансарди зустрічаються майже на кожному кроці.




Серед іншої живності є і собаки, що стережуть балкони хазяїв, які самі, можливо, п'ють десь неподалік каву.




Вулиці Риму не будувались під бурхливий потік машин, тому і більшість з них дуже вузькі. Трастевере ж демонструє, що ще вужче все-таки буває - весь район крім декількох центральних вулиць це хитросплетіння вузеньких лабіринтів, в яких проте, із-за невеликої площі району, заблукати не вийде.



У Середньовіччі Трастевере був робочим кварталом зі своїм власним діалектом, традиціями і ярмарками. Але такий колорит по-трошку зникає, коли римляни і туристи все більше і більше почали освоювати цей своєрідний острівок на правому березі Тибра.



Купляючи машину жителі Трастевере одразу постають перед проблемою з паркуванням, тому у моді тут мотоцикли і мопеди - "моторіно"


У Трастевере треба просто гуляти без мети, без відмічених на карті місць, які треба відвідати. Кожен провулок унікальний, може приховувати щось таке, що ще не помічали інші, і дихає історією.




Якщо придивлятись - частенько можна побачити статую або барельєф Мадонни.



А от у цьому провулку захована маленька церква.



Місця мало не лише ззовні, але і в самих будинках, тому люди виходять із ситуації хто як може.







Як і в інших частинах Риму в Трастевере антени теж невід'ємна частина пейзажу.






Місцева початкова школа


А щоб у учнів не було спокуси випадати із вікон - встановлені решітки.




Сама звичайна скринька для пошти на самому звичайному місцевому будинку.







У Трастевере завжди було багато ресторанів, але збільшення популярності району спричинило появу багатьох барів, клубів, магазинів та ін. І, звичайно, піцерій.



Без мопеду в Рими не вижити - інакше без запізнень ніяк не обійдеться.





Церква Св. Агати, побудована Папою Григорієм ІІ у 8 ст. У ній зберігається дерев'яна скульптура Мадонни, яка вважається покровителькою Трастевере.


Двоє італійських військових скоїли злочин за кордоном - вбили людину, за що і були затримані і засуджені. От таким плакатом жителі Трастевере вимагають повернення своїх співвітчизників на батьківщину.




Під вечір починають відкриватись ресторанчики і кафе, більшість яких відкриті до ночі.








У Трастевере настільки все мале, що навіть місцеві сміттєвози мініатюрні








Центральна площа Трастевере - площа Св. Анни з одноіменною церквою (побудована у 220 р.) і восьмикутним фонтаном.




























Місцеві "не місцеві" окупували вхід до однієї із церков.









І, як виявилось, Трастевере також має своє відділення комуністичної партії. Але судячи з фасаду підтримка у них не серйозна.


Немає коментарів:

Дописати коментар