четвер, 22 січня 2015 р.

Ватикан


Серце Римо-Католицької Церкви, неперевершені витвори мистецтва і швейцарська гвардія

Знайти Ватикан в Римі  не важко: перейти пішки Тибр або ж скористатися метро і вийти на станції Ottaviano. Про наближення до міста-держави буде також свідчити все частіша поява тематичних магазинчиків а також вказівники.






Готуйтесь, до вас будуть підбігати з десятком сумок в руках і достатньо настирливо пропонувати придбати продукцію Dolce&Gabbana, Armani і Versace за "низькою ціною". Крім цього вам ще десятки разів перш ніж ви дійдете до Ватикану запропонують купити штатив або зонтик.


Варто пройти "іль пассетто" (пасаж) - і ви по суті перетнули кордон Італії з Ватиканом. 


"Іль пассетто" є укріпленим коридором (близько 800 м.) Леонінської стіни, побудованої папою Львом IV для захисту міста від арабів, що приходили з моря.


Під пасажем є підземний хід, завдяки якому можна залишити Ватикан. У такий спосіб, наприклад, рятувався папа Клімент VII при захопленні міста військом Карла V.

Офіційний кордон між двома державами проходить по колонаді.


Площа Св. Петра виконана за проектом Берніні у формі двох півкругів-колонад з собором Св. Петра в одному кінці і єгипетським обеліском по центру. Побудована була у 1656-67 рр.


У Римі на вулицях багато поліції, чимало її і біля Ватикану. Деякі поліцейські носять відкрито автоматичну зброю.


При чому патрулюють вулиці не лише поліція, але і карабінери - військова поліція, що офіційно є підрозділом збройних сил.


Час від часу вони намотують круги по внутрішньому периметру площі не даючи нікому забувати про свою присутність.


Ватикан зберігає суверенітет над територією площі, проте за Латеранськими договорами за її безпеку відповідає Італія.


На іншій стороні вулиці (фактично вже в Італії) багато контор запропонують вам сувеніри, карти-схеми і "в собор без черги".


Пару слів про символи Ватикану. Герб складається з двох ключів і потрійної корони (триреньо). На фотографії не видно, але один ключ - срібний (від Риму), а другий золотий (від Раю). Потрійна корона в сучасному трактуванні символізує що папа - батько Церкви, земний правитель і намісник Христа.


Прапор Ватикану квадратної форми, поділений на дві частини - жовтого і білого кольорів. До речі, червоний шнурок зв'язуючи обидва ключі символізує об'єднання небесної і церковної влади, адже понтифікам, прийнято вважати в РКЦ, вирішувати всі земні справи допомагає Апостол Петро.


До Ватикану веде вулиця Примирення (Via della Conciliazione), збудована за наказом Муссоліні. У 1929 р. між Святим Престолом і Італією були укладені Латеранські угоди, що поставили крапку у статусі Ватикану після розпаду Папської області у 1870 р. За цими угодами Папа Римський визнає Рим як осередок італійської влади, а Італія гарантує суверенітет Ватикану. Угоди дістали свою назву від місця їх підписання -  Латеранського палацу, що колись був резиденцією пап.


На цій вулиці, до речі, розташовано багато посольств різних країн при Ватикані.


Сама ж площа Св. Петра оточена колонадою тосканського ордеру, що разом із собором, якщо подивитись зверху, утворює форму "ключа Св. Петра". Колонада прикрашена згори статуями святих. 

Кожне крило складається з 142 колон по чотири в ряд.



По центру площі стоїть єгипетський обеліск, привезений в Рим ще імператором Калігулою. Раніше цей обеліск прикрашав цирк Нерона, в якому і було страчено Апостола Петра. Згідно з повір'ями, у металевому шарі на вершині обеліску зберігається прах Юлія Цезаря.

Обеліск являється одночасно і сонячним годинником, тінь від якого падаючи на ті чи інші частини площі розміченої білими лініями може замінити вам годинник.  


На площі ще залишився різдвяний вертеп, поруч з яким із динаміків грає церковна і класична музика.


Всі фігури зроблені у людський зріст, а фігура немовля міняється кожен тиждень, показуючи, як росте Христос.


Іншу сторону святкової композиції розфарбували біблійними сценами.




З обох боків обеліску були збудовані фонтани-близнюки. 


Щодо самого собору Св. Петра...він не завжди мав сьогоднішній вигляд. Звична нам будівля набагато більша ніж базиліка, побудована папою Юлієм ІІ на початку XVI ст. 


Щоб попасти в середину треба вистояти чергу, тому краще залишити когось одного (якщо ви подорожуєте не самі) стояти, а самим піти роздивлятись собор і колонаду поближче.

У білому автобусі на площі працює пошта Ватикану, де на відправлених вами листівках поставлять оригінальний штамп.


Така черга - це приблизно 2-3 години очікування.








Сама крайня будівля справа - палац Сікста V, самий лівий - Середньовічний палац. Взагалі з цього боку крім Апостольських (тобто папських) палаців є ще і казарма швейцарської гвардії.



Найближча до собору будівля з антеною на даху - Сикстинська капела, названа на честь папи Сікста IV. Саме у ній можна побачити шедевральні роботи Мікеланджело "Страшний суд" і "Створення світу". І саме в Сикстинській капелі засідає конклав - зібрання кардиналів РКЦ - на якому обирають нового главу Римо-Католицької церкви. Про успішне закінчення конклаву сигналізує білий дим, що виходить із заздалегіть встановленої печі через трубу і сповіщає про обрання нового папи.

До речі, папою може стати будь-який католик чоловічої статі. Але останні 600 років вибирають лише із числа кардиналів.


Палац Сікста V



Раніше на місці собору був цирк, в якому і було страчено Апостола Петра. Але у 326 р. перший християнський імператор Костянтин збудував тут базилику з вівтарем над могилою Петра. Після цього храм багато разів перебудовували і прикрашали відомі майстри - Рафаель Санті, Мікеланджело та інші. 

Над фасадом собору працював архітектор Карло Мадерна, який розмістив на його вершині статуї Іісуса Христа, Іоана Хрестителя і одинадцяти апостолів (крім Петра). 
В собор ведуть 5 порталів.



Арка дзвонів (всього їх 6) разом із годинником XVIII ст. розташовані над головним входом до Ватикану. Нижче видно статую Апостола Петра.


З правого боку - Апостол Павло.


Сходи до собору.



Лівий портик (крита галерея).



Правий портик.



Для того, щоб потрапити до собору, треба не лише вистояти у черзі, але і пройти металошукач.


Перше, що ви побачете пройшовши перевірку - вхід із швейцарським гвардійцем.


А ось так бачить площу папа, коли виходить із собору.


А так її бачать місцеві чайки.


Про безпеку тут дбають не на жарт.



Стеля портика

 



Головні двері до собору були виготовлені ще у XV ст. і стояли першопочатково на вході до старої базиліки.

Ці двері відкриваються лише папою і лише на початок Святого Року.




Білі полоси різнокольорової підлоги, написи крупними літерами, статуї засновників монаських орденів: все це скеровує увагу до серця собору - вівтаря і балдахіна.



У соборі велика кількість вівтарів, статуй, барельєфів, могильних плит та ін. Тому просто дивіться самі.



Під куполом над могилою Апостола Петра стоїть 29-метровий бронзовий балдахін (ківорій) роботи Берніні на чотирьох звивистих колонах.




















Статуя Апостола Петра.


Купол собору.



Балдахін


Пам'ятник папі Іннокентію VIII.






Під куполом написано латиною "Ти - Петро, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою ... і ключі тобі дам від Царства Небесного"













Статуя Св. Андрія, під якою є хід, що веде у некрополіс під собором. Проте фотографувати там не дозволяють.


Вийшовши з крипти потрапляєш у двір із водою і статуєю Св. Григорія Просвітителя.







Вертеп всередині собору. 



Пам'ятник останнім представникам шотландської королевської родини Стюартів.




Список усіх пап. На сьогодні завершується на записі "Іоанн Павло ІІ"






Символічне зображення ієрархії в РКЦ: зверху на троні Бог, з обох боків стоять Апостоли Петро і Павло, на колінах стоїть папа, ну а внизу всі інші люди.






Пару слів про швейцарську гвардію. Швейцарська гвардія, особисто охорона Папи Римського, була створена у 1506 р. В ті часи Швейцарія була бідною державою і поставляла найманців у різні частини Європи. У 1527 році захищаючи Ватикан від Імператора Священної Римської Імперії і Короля Іспанії загинули 147 з 189 гвардійців - з тих пір понтифіки довіряють охорону свого життя лише їм. 


Спершу солдат набирали лише з німецькомовних кантонів Швейцарії, під час Першої світової війни почали набирати і франкомовних швейцарців, а на сьогодні умови виглядають так: вік від 19 до 30 років, зріст не менше 174 см., рекомендаційний лист від священника, неодружений і католик.

Форму, яку за легендою розробив Мікеланджело, прикрашають кольори дому Медичі. Хоча насправді вона була розроблена у 1914 р. тодішнім командиром гвардійців.


Гвардійці отримують 400 доларів на місяць і знаходяться на повному утриманні Ватикану. Але що саме головне - під час служби вони можуть навчатись у престижних університетах, а після служби (яка триває мінімум 2 роки) - отримують гарний рекомедаційний лист і кар'єрні перспективи. 

Гвардійців вчать віртуозно володіти піками і алебардами, вогнепальною зброєю, а також вони виконують на духових інструментах гімн Ватикану


Якщо у вас є 5-6 годин часу - відвідайте музеї Ватикану, в тому числі і Сікстинську капеллу.


От такою стіною оточене місто-держава. 




Ватикан варто відвідати, але якщо вже налаштуєтесь - присвятіть цьому весь день.

Немає коментарів:

Дописати коментар