четвер, 8 жовтня 2015 р.

ДШС-17 (Нікольська)


ДШС-17, або ж ДШС-Нікольська - одна із найцікавіших дренажних систем Києва.


Дренажно-штольнева система - це підземні споруди найчастіше прокладені у формі трапеції на схилах гір, де є небезпека зсувів. По ним відходить вода і не дає таким чином вимиватися ґрунту, що у свою чергу могло б призвести до того, що будівлі нагорі просто з'їхали б вниз. У випадку Києва - у Дніпро.

Однією із таких ДШС є ДШС-17, або ж Нікольська. Цікава вона в першу чергу своєю несхожістю на інші ДШС, які складаються переважно із ходів у формі трапеції. Нікольська ж, має і трапецію, і ходи у формі кола, і у формі арки, і свій водоспад, і драбину-вихід нагору і широкий хід - "бродвей".

Потрапити в систему можна декількома способами. Один із них - по такому круглому ходу. По дорозі, скоріш за все, прокинуться незадоволені людською присутністю кажани і почнуть літати то туди то сюди.






Далі - вузький арочний хід, який веде до так званого "Бродвею". Бродвеєм називають широку ділянку системи з високою стелею. Звідси то і така назва.


Судчи по стінам і цеглі, побудована ця частина ДШС була дуже давно, скоріш за все ще за часів царської Росії.


В кінці тунелю є скоби, які ведуть нагору. Проте люком скористатись не вийде - він чи то іржавий, чи то заварений. 


А поруч по вузькій трубі вся вода зливається кудись далі, скоріш за все у Дніпро.



Хід ліворуч веде далі до продовження ДШС. Праворуч - до бродвею.






Стара-стара як світ цегла...




Одна із цікавинок ДШС-Нікольська - такий собі вічний "водоспад", який починається за декілька кроків і де вода падає з висоти приблизно 10 м.



Також буде цікаво:






Немає коментарів:

Дописати коментар