неділю, 17 липня 2016 р.

Як отримати вогонь


Базові принципи вогню, вогнище у мокрому лісі і способи розведення - від льоду до лимону


Кому, здавалось би, треба у XXI ст. вміння розводити вогонь. Навіть кухонні плити стать електричними і потреба користуватись сірниками на кухні потрошку відпадає. Але, якщо вийти за межі міста і піти у ліс, то дуже швидко стане зрозуміло, що разом із водою і укриттям вогонь є основою виживання і без нього ніяк. 

Це завжди було очевидно, тому питанню отримання вогню приділяли велику увагу. Як наслідок, було винайдено багато способів його отримати — починаючи від використання пляшки з водою, закінчуючи лимоном з цвяхами.


У цій статті мова піде про способи отримати вогонь, які можуть врятувати у екстреній ситуації або ж просто знадобляться під час відпочинку.



Про що тут піде мова:

- Базові принципи вогню

- Підготовка до розпалення
- Як отримати вогонь у лісі
- Вогонь у вологому лісі
- Хімічні способи
- Екзотичні способи


БАЗОВІ ПРИНЦИПИ ВОГНЮ


Для того, щоб розвести вогонь, необхідно зрозуміти основні його принципи. Паливо (у не газовому стані) просто так не горить. Проте під дією тепла воно починає виробляти газ. Цей газ вступає у реакцію з киснем, що знаходиться у повітрі, і починається процес горіння.


Умови для горіння всього три, називаються вони "Трикутник вогню" (fire triangle)  кисень, тепло і паливоЯкщо забрати будь-яку із цих складових, вогонь загасне. 




Правильне співвідношення цих компонентів дуже важливо для того, що підтримувати вогонь. Єдиний спосіб дізнатися про це співвідношення - практика.


Тепер трошки детально:


Тепло — підвищення температури при певних умовах може призвести до самозаймання багатьох матеріалів. До речі, саме на цьому принципі засновані примітивні методи розведення вогню тертям. Також, до займання призводить локальний вплив зовнішнім джерелом тепла - сірники, запальнички або кресала. Температура іскор, що відкидаються кресалом, може досягати 900-1100 ° C. Далі починається фізико-хімічна реакція горіння, яка здатна забезпечувати себе постійною температурою самостійно. Якщо ж ви навмисно знизите її (наприклад, заливаючи багаття водою) - це зупинить горіння в певній точці, або повністю розвалить «трикутник вогню», що підтримував ваше багаття. 


Кисень — важливий компонент горіння. Підвищення концентрації кисню підвищує інтенсивність і температуру горіння - саме тому дмухаючи на вогонь ви його не загасите. При блокуванні припливу кисню горіння більшості матеріалів знаходяться під загрозою. Цей принцип використовується при гасінні вогню і деяких типів пожеж, коли пожежу гасять висмоктуючи повітря з приміщень. З цієї ж причини не можна бігати якщо на людині загорівся одяг, так як це тільки збільшує приплив кисню, а от перекати по землі, навпаки, блокують його. 


Паливо — головна «їжа» для вогню. Варто ретельно розчищати місце навколо багаття, блокуючи тим самим доступ до альтернативних джерел палива, крім тих, які ви самостійно будете підкладати у вогонь. Згадайте хоча б пожежні просіки і рови в лісах, вони якраз призначені обмежити доступ вогню до палива певної площею, без подальшої можливості перекинуться на нове паливо. 




ПІДГОТОВКА ДО РОЗПАЛЕННЯ:



Місце для вогнища слід обирати виходячи з наступних показників:

- Захищено від вітру;
- Недалеко від вашого укриття, але і не дуже близько. Найменше, що може трапитись - іскри від вогнища продірявлять вам намет;
- Місце для вогнища розчищено і немає небезпеки, що вогонь перекинеться на сусіднє дерево тощо. Краще обкласти місце для вогнища камінням і розчистити від сухої трави і листя;
- Поруч є вдосталь палива для вогнища.


Не використовуйте мокре каміння, та каміння з порами - є небезпека, що в процесі нагрівання воно "вибухне".

Коли місце було обрано, необхідно знайти паливо для вогнища. Зазвичай, воно поділяється на три категорії - труть, розпалка та власне паливо.

Труть — це будь-який матеріал, який запалюється від однієї іскри. Має бути абсолютно сухим. Труть можна отримати і навіть за допомогою точилки. 




Розпалка — використовується для того, щоб іскра, яка запалила труть, переросла у вогонь. Має бути абсолютно сухою.

Розпалку/труть можна зробити самому у такий спосіб:


Паливо ж використовується, коли розпалка вже зайнялась і стабільно горить вогонь.

Коли ви маєте у достатній кількості всі три види дров - їх можна розкладати.






Є багато способів розкласти дрова - кожен із них має свої переваги і призначений для тих чи інших ситуацій.





Вігвам. Всередину кладуть труть, зверху - кілька тонких гілок, які займуться від трутя. Після того, як підпалили центр, зовнішні елементи будуть падати всередину живлячи тим самим вогонь. 
Мисливський. У землю вганяють зелену палицю десь під кутом 30 градусів. При чому палиця має бути направлена у напрямку вітру. Труть кладуть всередину конструкції, а з боків обкладають розпалкою. 
Зірка. Дрова розкладають у формі зірки і по мірі їх згорання їх посувають ближче до центру. Таке вогнище може горіти довго. 


Решітка. У основі багаття кладуть дві товсті сухі колоди, на які кількома рядами у вигляді щільної решітки укладаються дрова все меншого і меншого діаметру. Таке багаття можна розводити при наявності сухих і сирих дров. 

Звичайно ж, є і багато інших способів.






ЯК ОТРИМАТИ ВОГОНЬ У ЛІСІ


1. Стара кремнієва запальничка у якій закінчився газ

Необхідно: запальничка без газу, труть

Така ситуація досить часто трапляється у поході: є запальничка, але вийшов весь газ. Але навіть порожня запальничка може забезпечити вогнем і теплом. Якщо коротко - запальничка все ще може давати іскри і все, що вам треба зробити, це лише знайти труть.


2. Отримання вогню від батарейки і невеликого шматочка фольги

Необхідно: батарейка, фольга

Батарейки в наш час часто під рукою - у поході її можна взяти з ліхтарика. Тепер залишилось взяти трохи фольги, наприклад від якоїсь харчової упаковки (з жувальної гумки), і у вас буде вогонь.



3. Метод тертя за допомогою дроту 

Необхідно: ніж, дріт і трошки фізичних зусиль

Ніж і невеликий шматок сталевого дроту - ось власне все, що необхідно для отримання вогню цим способом. Та й ще - невелика фізичне навантаження


4. За допомогою презерватива

Необхідно: сонце, презерватив і вода

Крім прямого призначення суворі мандрівники можуть використовувати презерватив як герметичний мішок і як тару для зберігання води. І також як засіб для розпалювання вогню в похідних умовах - наповнивши водою його можна використовувати просто як лінзу.




5. Отримання вогню за допомогою ложки і сонця

Необхідно: сонце, ложка, сажа і шматочок туалетного паперу

Звичайна сталева ложка, яку треба злегка підігнути, трошки сажі від казанка і шматочок туалетного паперу - ось і все, що необхідно для отримання вогню. І, звичайно ж, сонячна погода.


6. Отримання вогню від сонця і старого газового балона

Необхідно: сонце, денце від газового балону/пивної банки 

Старий газовий балон має одну дуже корисну частину, для цього способу добування вогню. А саме - денце. Порожня пивна банка, до речі, теж підійде.


7. Алюмінієва бляшанка і фольга


Необхідно: бляшанка і фольга 

Суть у тому, що дно бляшанки треба натерти фольгою так, щоб воно світилось. А потім знайти кут, під який бляшанка буде концентровано відбивати промені сонця і скерувати їх на труть.



8. Вогонь від ліхтарика 

Необхідно: сонце, ліхтарик 

Відбивач ліхтарика, фари або будь-якого іншого пристрою для спрямованого світла - практично ідеальна лінза для отримання вогню від сонця.




9. Окуляри

Необхідно: окуляри і сонце 

Метод по суті мало чим відрізняється від попереднього. Цього разу лише використовуються окуляри. В принципі, допомогти може будь-який шматок скла.





10. Вогонь від сонця і двох денець пляшок 

Необхідно: дві скляні пляшки, сонце і вода 

В даному випадку вогонь видобувається зі сміття, якого навколо більше, ніж потрібно. Конструкція складається з денець двох скляних пляшок і невеликої кількості води.


11. Пісня льоду і полум'я 

Необхідно: лід, сонце, тесак 

Екстремальна технологія добування вогню - лід, сонце, тесак і трошки працьовитості. Навряд чи стане в нагоді, але виглядає круто


12. Якщо намазка сірникової коробки стерлась


Необхідно: 5 сірників 

Буває так, що є сірники, але намазка сірникової коробки (тертка) повністю стерлась. Якщо у вас є всюдизапальні сірники — такі, що загоряються від тертя об будь-яку шорстку поверхню — то проблеми не буде. Але якщо самі звичайні - то ось який вихід:


До речі, всюдизапальні сірники можна зробити самому




13. Вогонь за допомогою тертя

Необхідно: лук, дошка 

І, нарешті, прадавній спосіб - за допомогою тертя, або т. зв. «ручного дриля». Виготовте лук, прив’язавши до кінців палиці мотузку або шнурок. За допомогою лука і палички, яку ви будете обертати цим луком, починайте як би свердлити отвір у шматку деревини. В результаті тертя буде утворюватись чорного кольору труха, схожа на дрібнодисперсний вуголь. Коли цей порошок почне тліти (через тертя), його треба перенести на заготовлений заздалегідь труть. Важливо, щоб труть і деревина були сухі, інакше нічого не вийде. Якщо коротко - 



Якщо не коротко -






Той же самий принцип, але трошки інший метод



14. Fire piston. Поршень-запальничка

Необхідно: поршень-запальничка або зробити її самому 

Даний спосіб отримання вогню є традиційним для корінних народів Південно-Східної Азії. Принцип дії заснований на розігріванні газів при їх різкому стисканні.
Цей же принцип використовується в дизельних двигунах. 
Поршень у такого пристрою має ущільнення, яке забезпечує герметичність. 



Як зробити самому:



15. Вогонь за допомогою автомобільного акумулятора

Необхідно: автомобільний акумулятор і труть

Втім, можна використовувати будь-який інший акумулятор. Закоротити два проводка, що йдуть від мінусової та плюсової клеми. Підуть іскри, до них піднести труть.

УВАГА: це небезпечний спосіб, акумулятор може вибухнути. 


ВОГОНЬ У ВОЛОГОМУ ЛІСІ



16. Отримання вогню методом тертя

Необхідно: ніж, мотузка і трошки фізичних зусиль

Ситуація: Для отримання вогню під рукою тільки ніж і невеликий шматок мотузки. У лісі нещодавно пройшов дощ і все навколо сире і промокле. 




Якщо земля волога, можна використовувати такий метод





ХІМІЧНІ СПОСОБИ


17. Натрій

Необхідно: вата, крейда

Натрій - сріблясто-білий метал, пластичний, навіть м'який (легко ріжеться ножем), свіжий зріз натрію блищить на повітрі і легко окислюється до оксиду натрію. Для захисту від кисню, що міститься в повітрі, металевий натрій зберігають під шаром гасу. З водою натрій реагує дуже бурхливо: поміщений в воду шматочок натрію спливає і плавиться, перетворюючись на білу кульку, який швидко рухається в різних напрямках по поверхні води; реакція йде з виділенням водню, який може спалахнути. Цей експеримент також називають «танцюючий вогонь».


Натрій + вода
18. Марганцівка + гліцерин

Необхідно: марганцівка і гліцерин

Перед проведенням реакції марганцівку необхідно подрібнити, після чого помістити на труть і капнути кілька крапель гліцерину. У разі відсутності гліцерину можна використовувати етиленгліколь (автомобільний антифриз). В результаті взаємодії виділиться велика кількість тепла, від чого труть запалиться.



19. Марганцівка + цукор

Необхідно: марганцівка і цукор

Для розведення вогню марганцівка змішується з цукром в пропорції 9:1. Усе це викладається на вату (труть), після чого на сухий дощечці розтирається. У результаті вата займається.





ЕКЗОТИЧНІ СПОСОБИ


20. Вогонь шляхом катання вати з крейдою 

Необхідно: вата, крейда

У місцях, де раніше жили люди (старі будинки), завжди можна знайти бавовняну вату - у меблях, матрацах, обшивці. Крейду можна взяти з побілки стін. 



21. Стара лампочка

Необхідно: стара лампочка, вода і сонце

Старі лампочки можна знайти в місцях, де колись мешкали люди. І можуть врятувати з отриманням вогню, якщо під рукою більше нічого немає.




22. Кресало

Необхідно: кресало, кремінь і труть 

Сірники з'явились на початку XIX ст., але ж чим до цього отримували вогонь? Кресалом.

Найпростіше кресало складається з кресала (як правило - напилка з дуже дрібної насічкою), кременю і трутя. Сніп іскор, які отримують від удару кременю по кресалу, запалює труть, в подальшому тліючий труть роздувається, а при хорошій якості трутя - негайно спалахує полум'я.


Туристичне кресало


Чому цей спосіб в "екзотичних"? Якщо ви взяли з собою туристичне кресало, то і проблем немає. А знати у поході десь кремінь і залізо - екзотика.

23. Рамка для фотографій і харчова плівка

Необхідно: рамка для фотографій, харчова плівка і вода

Рамку для фотографій обертають харчовою плівкою, кладуть її на підставку і наливають води.





24. Сталева вата і акумулятор мобільного телефону

Необхідно: сталева вата і акумулятор мобільного телефону

Сталева вата - це сплетіння дуже тоненького волокна сталі, на вигляд нагадує звичайну бавовняну вату з аптеки. Сама сталь складається на 98% з заліза і на 2% з вуглецю, пропорції можуть варіюватися в залежності від виду сталі. 




25. Лимон

Необхідно: лимон, мідні і цинкові цвяхи

За допомогою мідних і цинкових електродів, роль яких виконують цвяхи, з лимона виходить справжня батарея.

Завдяки хімічним реакціям, що відбувається між лимонним соком і металами, на імпровізованих електродах з'являється різниця потенціалів.


Використовуючи пару шматочків мідного дроту, за допомогою такої лимонної батареї можна розпалити вогонь.





Також буде цікаво:


Хліб у поході

Трахтемирівський півострів



Немає коментарів:

Дописати коментар