неділя, 8 квітня 2018 р.

Тараканівський форт


Залізобетон на західних кордонах імперії, або як витратити 6 млн рублів на оборону, а потім здати форт ворогу без бою.



У 1795 році три держави - Габсбурзька імперія, Пруссія та Росія втретє поділили між собою території Польщі. Російська імперія як і дві інші держави отримала під свій контроль нові землі, а отже, тепер по-новому треба було планувати свою оборону.

Одним із рішень в цьому напрямку було рішення про будівництво системи оборонних споруд на західних кордонах Росії. Зокрема, і форту під містечком Дубно. Сьогодні від нього залишилися видовищні руїни, а сам він відомий як Тараканівський форт. 



Звести цю гігантську споруду вийшло під керівництвом відомого інженера Едуарда Тотлебена у 1890 році, витративши на все 6 мільйонів рублів. Що цікаво - при будівництві форту використовували досить новий на той час матеріал - бетон (хоча у тому чи іншому вигляді бетон використовували ще задовго до цього).



Воєнна історія форту не дивлячись на його масштабність і міць не така вже і позитивна. Коли почалася Перша світова війна, російські війська відійшли з форту майже без бою. Потім, правда, його вирішили повернути. Це вдалося, але вже після того, як форт рясно обстріляли власною ж артилерією. 

Під час Другої світової форт зайняли німці і навіть, ніби то, проводили тут випробовування якихось озброєнь. А коли відступали, як кажуть, з цих же причин наглухо залили деякі приміщення бетоном.

Вже у 1960-х рр за Союзу тут облаштували склад консервів - очистили територію, провели електрику, поставили стелажі тощо. Але потім, як це часто буває, виявилося, що із-за надмірної вологості зберігати тут товари не вийде. Цим уроком не скористалися і трошки пізніше у форті почали облаштовувати склад запчастин, проте засвоївши певну суму коштів відмовилися і від цієї ідеї з огляду на ту ж саму вологу.



Сам форт має форму ромба зі сторонами до 240 метрів, а по центру розташовуються двоповерхові казарми. Ззовні - рів і міцні стіни, які ховаються у товщі землі. У форті могли розміщуватися до 800 людей і тут були далекобійні гармати. Тому дивно, як його так просто здавали. Крім цього, тут ще багато підземних ходів. 



Казарми форту сьогодні звісно ж пустують, хоча формально призначені для розміщення Збройних Сил України.



Дах казарм.





Сьогодні форт потроху розвалюється, але, як сумно це б не звучало, якийсь шарм в цій картині є.







Згори тут падає цегла, є шанс підсковзнутися і впасти у колодязі або з обриву. Тому крім ліхтарика для темних тунелів тут варто ще брати з собою обережність і здоровий глузд.











У підвальних приміщеннях форту.











Один із колодязів.




Також буде цікаво:





Немає коментарів:

Дописати коментар