четвер, 6 квітня 2017 р.

Мальта: Валлетта


Відповідь на питання, чому варто відвідати Мальту, можна дати трьома словами - балкони, море і коти. Не те, щоб це був вичерпний список...але все за порядком. 

Основна ідея була побачити столицю країни - Валлетту. Ну і ще трошки нетуристичні місця. Зробити це абсолютно не важко хоча б із-за розмірів країни. Сама по собі Мальта складається з декількох островів, найбільший із яких власне о.Мальта з площею 246 км², що в 3,4 рази менше площі Києва. Майже у всі куточки острова можна дістатися автобусом - куди б ви не поїхали, ціна на квиток залишатиметься 1,5 €. 

Два інші острови з постійним населенням - Гозо і Каміно. При чому на останньому живуть аж 4 людей.   



Навряд чи є сенс жити у самій Валлетті, бо місто дуже і дуже маленьке. Краще зупинитися десь неподалік, до того ж буде можливість пройтися іншими районами і подивитися життя за межами столиці.



Якщо ви любите море, то обов'язково треба поїхати на Мальту. Його тут багато, воно усюди і навіть неспокійне.









Одна із цікавинок, яка одразу кидається в очі - балкони. Дерев'яні мальтійські балкони, які мають свою цікаву історію. Але про це пізніше.



Взагалі, Мальта цікава країна з не менш цікавим минулим. На Мальті чудово знають як мінімум дві мови - англійську та мальтійську. При чому остання - діалект арабської, єдиний діалект арабської, який використовує латиницю. До того ж, пізніше мальтійська потрапила під сильний вплив італійської.

Так як Мальта знаходиться на перетині торговельних шляхів у Середземному морі, відсутність спокійного життя їм була гарантована з самого початку. Крім того, що острів належав арабам, пізніше він став частиною Священної Римської імперії і був у якості подарунка переданий лицарям-іонітам, які з тих пір почали називати свій орден Мальтійським.

В кінці 18 століття острів захопив Наполеон, а потім прийшли англійці. І лише у 1964 році мальтійці отримали незалежність. Саме тому на острові легко знайти вкраплення як арабської, так і англійської, а також сусідньої італійської культури. 





Одне із перших вражень - на Мальті все тісно. Що цікаво - у східній частині острова ви не побачите традиційних меж між містами. Ви просто йдете вулицею і раптом опиняєтеся в іншому місті, дізнатися про що можна лише з відповідних табличок.



Хоч Мальта і невелика, але весь час ходити можна втомитися. У цьому плані врятувати можуть місцеві рейсові автобуси, які, як і українські, мало звертають увагу на розклад і пунктуальність. Але все компенсується чудовим краєвидом під час поїздки.



Валлетта із-за свого географічного розташування є природнім транспортним хабом східної частини острова, тому багато автобусів обов'язково її проїжджають.



А ще навколо багато кранів - постійно щось будуть. 



Проїжджаючи автобусом, крім моря можна також побачити Військово-морський флот Мальти, який стоїть у затоці біля міста Флоріана - передмістя Валлетти. На сьогодні ВМФ Мальти має близько 10 кораблів, хоча є плани збільшувати їх кількість.



Сама по собі Валлетта - фортеця. Острів Мальта часто захоплювали чи намагалися захопити, тому високі стіні і велика кількість сторожових веж цілком зрозумілі.

Сама по собі Валлетта дуже маленька - ледь не вдвічі менша за площу Ботанічного саду ім. Миколи Гришка у Києві (той, що на метро Дружби народів). 



Щоб потрапити у столицю, необхідно перейти міст.


Ось так він виглядає зі сторони.







Типова вулиця Валлетти - вузенька і пряма.



Що цікаво, пощастило потрапити на карнавал, який відбувався у Валлетті і ще декількох інших містах

















Краєвид з Валлетти на сусідні міста.















Маєте старі будинки, багато жовтого каменю і дух старовини - і все, до вас їдуть знімати фільми. Так, наприклад, на Мальті знімали Гру престолів, Трою, Гладіатора та ін.



Балкони. Нарешті балкони.



Взагалі, такі балкони можна побачити і в інших містах, але особливо багато їх у Валлетті. З'являтися вони почали у 17 столітті і дійшли навіть до маленьких селищ. У той час балкони були показником статусу. Крім цього, Мальтійський орден видав наказ зробити якісь прикраси на кутах будинків. В основному це були скульптури на релігійну тематику, але з часом верх взяли балкони. 



При чому всі балкони повинні були мати підпорки - дуже часто із елементами прикраси. 



На Мальті дуже мало дерев, лісів взагалі немає. Про них мальтійці дізнаються у фільмах чи подорожуючи в інші країни. Але багато є на острові каменю. Саме тому майже всі будинки кам'яні, а дерев'яні балкони могли собі дозволити лише багаті жителі. 







Перші мальтійські балкони з'явилися на фасаді палацу Великого магістра, що і стало відліком для появи моди на них. Балкони стали такими популярними, що за межами Мальти їх почали називати La Maltijja ("мальтійські"). 

Що цікаво, останнім часом деякі жителі почали розбирати свої дерев'яні балкони, у відповідь на що уряд почав виділяти гроші на їх утримання, щоб зберегти культурний спадок. 













Краєвид Валлетти







Сусідні бухти



Форт Маноель









Коти. Котів на Мальті багато. Якщо побачите на Мальті купу котів, вже можна з натяжкою стверджувати, що побачили Мальту. 



Резиденція прем'єр-міністра Мальти

















Будинки у північній частині сусіднього міста Сліма












Виявляється, навіть на Мальті є голуби.


Форт Святого Ельма, який одночасно є північною точкою Валлетти. Далі тільки море, а потім і Сицилія.







Маяк 1908 року





Будиночки рибалок




















Пам'ятник солдатам, які загинули за Мальту у Другій світовій





















І знову ж таки - коти







Цей кадр унікальний хоча б тому, що показує майже всю Мальтійську рослинність. Кактуси і поодинокі дерева - це все, що можна знайти на острові.



І, звичайно ж, неперевершений спадок від англійців - правосторонній рух.





Також буде цікаво:





Немає коментарів:

Дописати коментар